Zöld sarok

Óvodánk ebben a nevelési évben is részt vesz az "Újbuda Környezettudatos Óvodája 2018" vetélkedőn. A program időtartama: 2017. október 16-tól - 2018 június 30-ig tart. Ennek keretében 2018. január 26-án délután a "Hulladékmentes élet, hulladékmentes otthon" témakörben tartott előadást Merza Péter az Ecomedia International Green Economy & living szervezésében a Sasadi Óvoda Törcsvár Utcai Óvodájában. Az előadás a szülőknek szólt, ezalatt egy külön teremben az óvodapedagógusok papírmerítési, papír újrahasznosítási technikákkal alkottak szép tárgyakat a gyermekekkel.

Hulladékmentes élet, hulladékmentes otthon

A Program további részeként minden óvodás csoportunk erdei kiránduláson vesz részt.

2016-2017-es nevelési évben a Sasadi Óvoda Székhely intézménye első alkalommal és a Törcsvár Utcai Óvoda telephely intézménye harmadik alkalommal pályázott a "Zöld Óvoda" cím elnyerésére. Mindkét Óvodánk elnyerte ezt a kitüntető címet. Köszönet érte a pályázatíróknak és az óvoda minden dolgozójának!

A 2016/2017-es nevelési évben a Sasadi Óvoda minden intézménye részt vett "Újbuda Környezettudatos Óvodája 2017" vetélekedőn. Óvodánk a megtisztelő 3. helyezést érte el a pályázaton. A pályázat egyik részfeladata egy innováció volt, melyben a nagycsoportos gyermekek írtak - mikrofonba mondtak környezet témájú mesét. A meséket lánc, mesefűzéssel mondta "tollba" mindhárom óvoda nagycsoportos gyermeke. A kész művet illusztrálták, majd a Székhely Óvoda egyik támogató szülőjének segítségével nyomtatott formában is megjelentették.

Ovi mese

*****

A Sasadi Óvoda Újbudai Tesz- Vesz Óvoda telephelyének „Zöld” tevékenysége

A Tesz- Vesz telephely több éve büszkélkedik az Örökös „Zöld Óvoda” címmel. Ennek megfelelően igyekezünk szervezni a mindennapi életünket. Az Óvoda környezetével kezdtük meg a feltételek kialakítását, biztosítását.

Ebben az évben óvodánk részt vett a "Legszebb konyhakertek" vetélkedőn, és elnyerte az első helyezést! Köszönet az óvoda kis kertészeinek és minden dolgozójának!

   

A már korábban kialakított Reneszánsz kertben különböző bogyót is termő növények nyújtanak táplálékot a Madárbarát kertünk szárnyas vendégeinek. Itt helyeztük el a madáritatót is, aminek folyamatos feltöltéséről a csoportok gondoskodnak. Ezen a helyszínen lehetőség van a pihenésre, kikapcsolódásra, nyugodt várakozásra, Szülői Értekezletek lebonyolítására, mesehallgatásra.

A „Kerti tóban” halacskák, teknősbékák, és a hozzánk látogató bogarak, rovarok életét tanulmányozhatják gyermekeink. Az állatok etetése szintén a csoportok feladata.

   

Ezen a területen találhatóak a csoportok veteményes kertjei. Ide azok a palánták kerülnek kiültetésre, amelyeket a gyerekek a csoportszobában előneveltek. Ez gyakran az előző évben begyűjtött magok ültetésével történik. A földek minőségét saját komposztálású tápanyaggal biztosítjuk.

Az óvodába lépve, akvárium, rákos akvárium teszi érdekessé a látnivalókat.

  

A csoportok berendezésénél törekszünk, hogy a gyermekek természetes alapanyagból készült eszközök, bútorok között tölthessék a napjaikat.

   

Minden csoport rendszeresen látogatja a Sas- hegy tanösvényét, ahol előre megbeszélt szempontok szerint vizsgálódnak a gyerekek, végzik el a megfigyeléseket. Ezeken a túrákon egyszerre 12 kisgyermek vehet részt.

  

Az óvoda udvarán kerékpárút teszi lehetővé, hogy gyermekeink biztonsággal gyakorolhassák a kerékpározás fortélyait.

   

Minden csoport részére biztosított egy virágos ágyás, ahová a tavasz megérkezésekor a szülők segítségével színes virágokat telepítenek a gyerekek.

  

Nagy hangsúlyt fordítunk a „Zöld Jeles napok” megünneplésére.

   

Ennek keretében Szüreti mulatságot szervezünk a szülők bevonásával.

  

Készülünk a Kamra Kincse Vásárra, melyen a csoportok kínálják a saját készítésű portékáikat.

   

Várjuk a Márton napot, készülünk az Advent érzelem gazdag átélésére, kísérletezünk a Víz napi ünnep keretében, részt veszünk a Föld napi programokban, valamint igyekszünk méltó módon programot biztosítani a Madarak és Fák napjára.

   

Minden csoport jár kisebb- nagyobb sétára, kirándulásra életkornak megfelelő távolságban.

Újabb ötleteken törjük a fejünket, hogy gyermekeink környezettudatos gondolkodását minél hatékonyabban tudjuk alakítani, mélyíteni.

  

*****

   

Törcsvár óvoda telephely

A Sasadi Óvoda Törcsvár utcai telephelyén, adottságainkból kifolyólag, igen szorgos "zöld" tevékenység folyik. Óvodánk már kétszer elnyerte a "Zöld óvoda" címet. Idén harmadszorra is megpályázzuk, hogy aztán majd örökös "Zöld óvoda" lehessünk. Rendszeresen részt veszünk a kerület által, az "Újbuda környezettudatos óvodája" cím elnyeréséért kiírt pályázaton. És természetesen a "Madárbarát kert" címet is birtokoljuk. Mindezen tisztségek arra köteleznek bennünket, hogy ennek megfelelően szervezzük mindennapi életünket.

Új híreinkről itt láthat részletes tájokoztatót és képeket

© 2013-2018 - BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA