FÖLD NAPJA 2020

50. FÖLD NAPJA CSALÁDOKKAL KÖZÖS ÜNNEPLÉS A SASADI ÓVODÁBAN

2020

"Szélforgó" pályamunkák

Forrás: http://regi.nagykorosma.hu/?q=c%C3%ADmke/f%C3%B6ld-napja

  1. Föld napja – családokkal közös online ünneplés

Sasadi Óvoda 2020.04.20.

Közös ünneplésre hívjuk a Sasadi Óvoda dolgozóit, óvodásait és a családokat! 50 éve ünnepeljük a Föld napját április 22.-én, de talán soha nem volt még akkora jelentősége, hogy elgondolkodjunk: Mit jelent számunkra, és a jövő generációi számára csodálatos bolygónk.

Fizikai valónkban nem lehetünk most együtt. De ha ezen a napon ugyanazokat a tevékenységeket végezzük, és közben egymásra – az óvodában számunkra fontos személyekre, közösségekre – gondolunk, kicsit úgy érezhetjük, mintha a valóságban is együtt lennénk.

Kérjük, tartsanak velünk ezen a napon a következő tevékenységekben!

  1. Kézművesség: Szélforgó készítése otthon található anyagokból, papírból

https://www.youtube.com/watch?v=qMqLCp12yn4

Az óvoda dolgozói és a családok otthon készítsék el a szélforgókat. A kész forgókat tűzzék az erkélyre, ablakban álló virágcserépbe, kertbe (ki hova tudja), és beszélgessenek a környezetbarát szélenergiáról.

Fotókat szívesen fogadunk, a honlapon közzétesszük a küldött képeket.

Az elkészült szélforgók:

Székhely Óvoda - Csiga csoport: 

Katica csoport:

Maci Csoport:

Süni csoport:

Teknőc csoport:

Méhecske csoport:

Tesz Óvoda telephely

Feketerigó csoport:

Kékcinke csoport:

Veréb csoport:

Vörösbegy csoport:

Törcsvár Utcai Óvoda telephely:

Piros csoport:

Sárga csoport:

 

Zöld csoport:

Lila csoport:

Narancs sárga csoport:

2. Családi összefogással írjanak mondókát, verset vagy mesét a Földről. Ha hozzájárulásukat adják, - névvel vagy név nélkül – az óvoda honlapjára is feltesszük alkotásaikat. A későbbiek során a gyűjteményt felhasználjuk nevelő-oktató munkánkban.

Kérjük, hogy a fotókat és az irodalmi alkotásokat az alábbi e-mail címre küldjék:

sasadiovoda@gmail.com

3. Esti mese ajánlat:

A Föld meséje

Egyszer volt, hol nem volt, volt a Világűrben egy bolygó. Messziről úgy nézett ki, mint egy kék üveggolyó. Irigykedve nézett rá a többi égitest, mert olyan gyönyörű volt.

A Nap nagyon- nagyon büszke volt rá, hiszen Õ melengette fényével minden reggeltől estig. Ápolta, nevelgette, figyelte, hogyan fejlődik rajta az Élet…

Gyönyörű kékségét a Földet borító tengerek, folyók, tavak adták. Smaragdszínben zöldelltek az erdők, mezők… barnállottak a felszántott földek… az állatok mozgalmassá tették. Az emberek pedig annyit használtak belőle, amennyire életükhöz szükségük volt. Mikor a Nap beküldte fénysugarait a felhők alá mélyen, azok vígan jelentették, hogy a Földön minden rendben! Színpompásan virítanak a virágok, a fák termései éretten kínálják magukat, a vizek lakói vígan lubickolnak a kristálytiszta tengerekben, majmocskák ugrándoznak a fákon, minden élőlény boldogan éli világát.

Egyszer aztán megváltozott minden!!!

Az Ember, aki nagyon régóta békességben élt a növényekkel, állatokkal, hirtelen önzővé vált. Kényelmesen, bőségben akart élni, nem érdekelte, milyen hatása van új életének a Földre.

Ha fázott, kivágta a fákat, hogy azok tüzénél melegedjen, de nem ültetett helyettük másikat! Kihalászta a vízből a halakat, mert éhes volt, de nem nevelt helyettük újakat. Leszakította az édes gyümölcsöket, de nem ápolta a termést adó növényeket, hogy teremhessenek újra. Önzése egyre nőtt!

Nagy házakban akart élni. Szép ruhákban akart pompázni. Gyorsan el szeretett volna jutni bárhová a Földön. Már nem volt elég a saját lába, járműveket talált ki magának. Nagy gyárakat épített, amiknek kéményéből dőlt a füst a tiszta levegőbe. A nagy hajóiból mérgező olaj szivárgott a tengerbe, felelőtlenül szétszórta a sok szemetet, levadászta az állatokat, és elfoglalta a helyüket.

A FÖLD SZENVEDETT!!!

A róla visszaverődő fényhírnökökkel a Naphoz kiáltott segítségért!

“Segíts! Az Ember észre sem veszi és elpusztít engem!Segíts, kérlek, hogy megtisztulhassak, míg nem késő!”

A Nap nagyon féltette a Földet, és folyton keresett, kutatott, mert nem tudta, hogyan segíthetne rajta.

Egyszer az egyik fényhírnök izgatottan jelentette: “Nap! Napocska! Találtam valakit, aki segíthetne a Földnek életben maradni! Igaz, KICSI… az emberek gyereknek hívják, de nagyon sok van belőle! Képzeld! A gyerekek szeretik a Földet! Meglocsolják a virágokat, el ne hervadjanak. Télen a madárkáknak etetőt készítenek, éhen ne haljanak! Imádják az állatokat, simogatják, mosdatják, etetik őket, játszanak velük. Nem dobálják szét a szemetet! Sokat járnak az erdőbe, de nem tördelik az ágakat! Tudnak fára mászni, kedvesek, mosolygósak, szorgalmasak és legszívesebben folyton vízben lubickolnának a halacskákkal. Őket kérd meg, hogy segítsenek a Földnek megtisztulni, életben maradni!”

A Nap megértette az üzenetet és nem keresett tovább.Érezte, hogy a gyerekekre van szükség, és minden erejével Őket kezdte tanítani: Színpompás virágokat szórt a lábuk elé, hogy a gyerekek megszokják a szép színes növényeket maguk körül. Egész nyáron egészségesre sütötte kis testüket, hogy legyen erejük télire. Titkos üzeneteket súgott a fülükbe, hogy lássák milyen gyönyörű a természet, amely szebbé teszi életüket és védjék minden erejükkel otthonukat, a Földet.

A Nap nem csalódott. A gyerekek megértették, milyen nagy feladat vár rájuk. Azóta szorgalmasan gyűjtik a szemetet, az óvoda kertjébe növényeket ültetnek, magocskákat keltetnek, kis kezük munkáját figyelemmel kísérik, minden saját termésüknek örülnek. Enni adnak az állatoknak, ha fészekből kiesett madárkát találnak, segítenek visszatenni a helyére.

A Nap megnyugodott. Gyors fényhírnököt küldött a Földhöz, biztató üzenettel:

“Ne félj KINCSEM! Megmenekülsz! Elhasznált, szenvedő tested védi sok-sok gyermek! Okos felnőtté cseperednek majd, és nem felejtik el mennyi szép élményt kaptak tőled, amikor még kicsik voltak. Ha majd felnőttek lesznek, akkor sem fognak cserbenhagyni téged. Megtisztítanak, és megtanulnak úgy élni rajtad, csodaszép KÉK BOLYGÓ, hogy ne fájjon neked!”

Berta Kati óvónéni

© 2013-2018 - BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA