Tehetség Szakmai Centrum

Kedves Szülők!

Kerületünk valamennyi óvodája szakmai centrumként is működik.

Minden óvoda más-más területen ad lehetőséget a valamely területen plusz képességeket mutató gyerekek igényeinek kielégítésére.

Az óvodák web oldalain megtalálják a specifikus ajánlásokat.

A Sasadi Óvoda a Tehetség Szakmai Centrum képviselője.

Az óvodai nevelésben az átlagostól lemaradással, nehézségekkel küzdő gyermekek fejlesztése legalább annyira fontos, mint a valamely területen kiemelkedő képességeket mutató gyermekek fejlesztése.

Az óvodás korú gyermekeknél általában még csak tehetségígéretről, tehetségre irányuló hajlamról, beszélhetünk.

Az egyéni fejlődés belső folyamata és a környezeti hatások (nevelés) fontos szerepet játszanak ennek megvalósulásában, alakulásában, kiteljesedésében.

A gyermekek adottságai a megfelelő környezeti hatások - család, óvoda, társak - által fejlődnek képességekké, később tehetséggé.

Általában nagycsoportos korra válik egyértelművé, hogy valóban az átlagtól eltérő, plusz képességek birtokában van egy gyermek.

Felhívjuk a szülők figyelmét is a jelekre, majd az óvodai élet egyes területein lehetőséget adunk a tehetség kibontakoztatására.

Logikus gondolkodás, matematika – sakk; rajzolás, festés, kézimunka és zenei téren kiemelkedő képességű gyermekeknek szervezünk tehetség kibontakoztató foglalkozásokat.

A foglalkozások időtartama 30-35 perc.

A tevékenység a hasonló képességű társakkal ösztönzőleg hat, a speciális feladatok magasabb agyi tevékenységre sarkallnak, az alacsony létszám az egyéni fejlesztésre, foglakozásra ad a lehetőséget.

Alább ajánlunk néhány érdekes cikket a tehetség témában, illetve szemelvényeket mutatunk a foglalkozást vezető pedagógusok éves tervéből.

 

© 2013-2018 - BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA